Business is booming.

Гълъбите пренасят бактерии, устойчиви на лекарства

0
0

Гълъбите пренасят бактерии, устойчиви на лекарства

Австралийски учени са установили, че птици, живеещи в близост до човека – чайки, пингвини, гълъби, могат да пренасят устойчиви на лекарства супербактерии, които крият опасности за хората и причиняват сериозни инфекции, съобщава сайтът Физ.орг.

Специалистите са провели изследването си на Пингвиновия остров в близост до Пърт, Западна Австралия. Резултатите от него показват, че всяка втора чайка и всеки десети пингвин или гълъб е преносител на опасната бактерия Ешерихия коли.

Учените предполагат, че бактериите попадат в тялото на чайките чрез отпадъци – птиците са склонни да ровят в боклука, оставен от хората. След това те вероятно предават микроорганизмите на други видове птици и обратно на хора и домашни животни.

Изследователите отбелязват, че бактериите, пренасяни от птици, причиняват сериозни инфекции при хората, например на пикочните пътища и сепсис.

Учените допълват, че ако бактериите продължават да циркулират в дивата природа, това ще съкрати времето, в което важни антибиотици все още ще бъдат ефективни.

Източник Любопитно: Факти.бг
RSS новини от България

Коментарите са затворени.