Business is booming.

Адвокат обясни защо при положителен антигенен тест нямаме право да направление за PCR

0
0

Адвокатът по медицинско право Мария Петрова коментира защо ако представим положителен антигенен тест, не можем да получим направление за PCR тест от личния си лекар. Хората с положителен антигенен тест нямат право на направление за PCR.

„Това е поредната недомислица на здравната система. НЗОК разполага с ограничен ресурс и не може да издава направление за PCR на всички“, коментира казуса тя по БНТ.

„PCR тестовете и антигенните тестове няма как да бъдат приравнени. Те изследват и дават резултат за различни неща. Безспорно обаче антигенните тестове трябва да бъдат ползвани за по-широко диагностициране“, категорична е Петрова.

„Парадоксът идва от това, че във всяка една ситуация се изисква PCR тест, който да верифицира дали човекът е заразоносител. Сред най-големите проблеми е, че е възможно да има фалшиво отрицателен тест. Така  човекът да не може да бъде настанен в COVID звено, въпреки че е със симптоматика“, продължи тя.

По думите й няма как в 21 век пациентите в линейките да си носят положителните резултати на хартия. Според нея би трябвало заразата да може да се докаже чрез онлайн резултатите.

„По този начин  няма да се бави лечението на пациентите“, заяви тя.

„Системните проблеми доведоха до смъртта на няколко пациента. Организацията в болниците все още не е достатъчно добра“, изрази мнение адвокат  Петрова.

„В провинцията все още има липса на защитни облекла .  Медиците са карани да обличат едни и същи костюми или да ги заместват с по-евтини“, разкри още Петрова.

Източник Българгария – pik.bg
RSS новини от България

Коментарите са затворени.