Business is booming.

Пореден скандал със сградата на „Кончето“! Демонтираха временния трафопост и функциите му пое нов, изграден върху имот фантом, който не фигурира никъде по кадастралните карти на Благоевград

0
0

Вчера ЧЕЗ демонтира временния трафопост, който захранваше с електричество района на бившия комплекс „Кончето“ в Благоевград. Тежката кола на късата уличка предизвика оживени коментари сред благоевградчани, запознати с един любопитен казус от лятото на миналата година, когато в ОбС се появи заявление за изграждане на нов трафопост върху имот фантом, който не фигурира никъде по кадастралните карти на Благоевград. Тогава на юнската сесия бившият съветник, сега председател на ОбС Андон Тодоров поиска колегите му да върнат предложението за допълнително оглеждане, защото посоченият от ЧЕЗ и „Стройинвест консулт“ / инвеститорът на придобилата скандална известност кооперация на мястото на „Кончето“/ са посочили в искането  си несъществуващ терен.

През юни 2019г. искането на инвеститорите бе отхвърлено с 13 гласа „за“, 4 „против“ и 8 „въздържали се“, по- късно в спешен порядък бившият кмет Атанас Камбитов успя да обособи  имота в кадасътра, мнозинството в бичшия ОбС го гласува и много скоро след това в двора на кооперацията, на 2 метра от сградата беше поставен нов трафопост, който в момента е ограден с ламаринена ограда поради все още неприключилия строеж  и не се вижда от улицата. Още преди няколко седмици енергодружеството прехвърлило цялата мощност на стария трафопост към новия и сега просто  маха ненужното временно съоръжение, съобщи млад мъж, ангажиран със строежа на кооперацията.

Това е поредният скандал, свързан с ефектната сграда, вдигната на мястото на бившата благоевградска автогара, известна като „Кончето“.

Пак миналата година А. Тодоров разкри в сигнал до главния прокурор, че офшорна фирма е собственик на 22% от сградата и тя е свързана с приятеля на екскмета Атанас Камбитов- Велимир Магурев, а останаилте 78%  са на кумашина на Камбитов и бивш. зам. кмет по строителството на община Благоевград Янко Янков.

С друга своя фирма Янков купил още през 2016г. имот от 837кв.м. в района на бившата автогара и още същата година купува още 184 кв.м. общински терен, и то без да има решение на ОбС- Благоевград за промяна на тази земя от публична общинска собственост  в частна общинска собственост.

По същия начин кметът Камбитов и администрацията му продават още 155кв.м. в същия район на старата автогара вече на новия собственик на имота „Стройинвест консулт 2013“. В момента по сигнала има прокурорска преписка.

Междувременно върху част от терена фирмата вдигна незаконна постройка на 2 етажа, чието строителство после бе замразено и сега по законността ѝ се чака решение на ВАС, след като местният Административен съд обяви нейния и на голямата лукс кооперация ПУП-ове за незаконни.  До излизане на съдебното решение и двете сгради, и трафопостът ще останат без Акт 16  и няма да бъдат въведени в експолатация.

Източник: в „Струма“

Коментарите са затворени.